Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/10316/101124
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dc.contributor.authorNunes, Sandra Fernanda-
dc.contributor.authorFreire, Sónia Maria-
dc.contributor.authorCastel-Branco, Maria Margarida-
dc.contributor.authorFigueiredo, Isabel Vitória-
dc.date.accessioned2022-08-10T15:27:36Z-
dc.date.available2022-08-10T15:27:36Z-
dc.date.issued2013-
dc.identifier.issn1982-4785pt
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/10316/101124-
dc.description.abstractThe carbonated soft drinks intake has changed the children eating habits. This factor may be directly associated with arterial hypertension due the high consumption of sodium present in foods and drinks industrialized. This study was to compare sodium levels between two different types of carbonated soft drinks, carbonated sugar drinks and diet drinks to define what type of drink has the lowest sodium content and alerting healthcare professionals about the presence of sodium in industrialized beverages. The study included labels of carbonated soft drinks n = 33 – sugar drinks (n = 21) or diet drinks (n = 12) – of five different flavors.All carbonated soft drinks evaluated have sodium in its composition. However, the sodium presence in carbonated sugar drinks was significantly lower when compared with carbonated diet drinks (69.05 ± 16.55 vs. 145.30 ± 47.36mg Na/l, respectively).Studies to identify children's eating habits related with increased consumption of foods and drinks manufactured are needed to identify, reduce and prevent high blood pressure.pt
dc.description.abstractO aumento do consumo dos refrigerantes tem vindo a mudar os hábitos alimentares das crianças brasileiras. Este fator pode ser diretamente associado à hipertensão arterial (HA) devido ao consumo elevado de sódio presente em alimentos e bebidas industrializadas. Comparar os níveis de sódio, descrito nos rótulos dos refrigerantes, para definir que tipo de bebida tem o menor teor de sódio em sua composição e alertar os profissionais de saúde sobre a presença de sódio nos refrigerantes.O estudo incluiu um total de 33 rótulos de refrigerantes, adoçados com açúcar (n=21) ou adoçados artificialmente (n=12) de 5 diferentes sabores.Todos os rótulos avaliados possuem sódio em sua composição. No entanto, a presença de sódio nas bebidas adoçadas com açúcar foi estatisticamente menor quando comparado com as bebidas adoçadas artificialmente (69,05±16,55 vs. 145,30±47,36 mg Na/l). Estudos para identificar os hábitos alimentares das crianças relacionadas com o aumento do consumo de alimentos industrializados são necessários para identificar, reduzir e prevenir a HApt
dc.description.abstractAntecedentes: El aumento del consumo de bebidas gaseosas ha ido cambiando los hábitos alimenticios de los niños brasileños. Este factor puede ser directamente asociada con la hipertensión arterial, debido al alto consumo de sodio presente en los alimentos y bebidas industrializados.Objetivo: El presente estudio fue comparar los niveles de sódio, descrito en las etiquetas de las bebidas gaseosas, entre dos tipos diferentes de bebidas gaseosas para definir qué tipo de bebida tiene el más bajo contenido de sodio y alertar a los profesionales de la salud acerca de la presencia de sodio en las bebidas industrializadas.Metodología: El estudio incluyó un total de 33 etiquetas de bebidas gaseosas, endulzado con azúcar (n=21), o endulzado artificialmente (n=12) de los 5 sabores diferentes. Resultados: Todas las etiquetas han evaluado sodio en su composición. Sin embargo, la presencia de sodio en las bebidas endulzadas con azúcar fue menor en comparación con las bebidas endulzadas artificialmente (69.05 ± 16,55 vs 145,30 ± 47,36 mg Na/l). Conclusión: Los estudios para identificar los hábitos alimenticios de los niños en relación con el aumento del consumo de alimentos y bebidas industrializados son necesarios para identificar, reducir y prevenir la hipertensión.pt
dc.description.sponsorshipResearch supported by the FAPEMA/CNPq (PPP – 00969/11) and The Northeast Biotechnology Network (RENORBIO).pt
dc.language.isoengpt
dc.publisherCentro de Estudos Avançados Multidiciplinares da Universidade de Brasíliapt
dc.rightsopenAccesspt
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nd/4.0/pt
dc.subjectSodiumpt
dc.subjectHypertensionpt
dc.subjectSoft Drinkspt
dc.subjectChildpt
dc.subjectObesitypt
dc.subjectSódiopt
dc.subjectHipertensãopt
dc.subjectRefrigerantespt
dc.subjectCriançaspt
dc.subjectObesidadept
dc.subjectSodiopt
dc.subjectHipertensiónpt
dc.subjectBebidas gaseosaspt
dc.subjectNiñopt
dc.subjectObesidadpt
dc.titleThe sodium prevalence in carbonated soft drinks sold in Brazilpt
dc.title.alternativePrevalência de sódio nos refrigerantes vendidos no Brasilpt
dc.title.alternativeLa prevalencia de sodio en las bebidas gaseosas vendidas en Brasilpt
dc.typearticleen_US
degois.publication.firstPage2016pt
degois.publication.lastPage2022pt
degois.publication.issue1pt
degois.publication.locationBrasíliapt
degois.publication.titleRevista Gestão & Saúdept
dc.date.updated2022-07-30T22:36:02Z-
dc.peerreviewedyespt
dc.description.version3910-3178-31BA | MARIA MARGARIDA COUTINHO DE SEABRA CASTEL-BRANCO CAETANO-
dc.description.versioninfo:eu-repo/semantics/publishedVersion-
dc.identifier.slugcv-prod-143879-
dc.date.embargo2013-01-01*
uc.date.periodoEmbargo0pt
item.languageiso639-1en-
item.fulltextCom Texto completo-
item.grantfulltextopen-
item.openairecristypehttp://purl.org/coar/resource_type/c_18cf-
item.openairetypearticle-
item.cerifentitytypePublications-
crisitem.author.researchunitICBR Coimbra Institute for Clinical and Biomedical Research-
crisitem.author.parentresearchunitFaculty of Medicine-
crisitem.author.orcid0000-0002-6533-9932-
crisitem.author.orcidhttps://orcid.org/0000-0003-0127-4575-
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