Please use this identifier to cite or link to this item:
https://hdl.handle.net/10316/102065
Title: | Práticas alimentares no Real Colégio de São Paulo de Coimbra: o “Livro do pão” de 1707-08 | Other Titles: | Food practices in the Real Colégio de São Paulo of Coimbra: the “Book of bread” from 1707-08 | Authors: | Gomes, João Pedro | Keywords: | Colégio de São Paulo; Pão; Idade Moderna; Coimbra; livro de despesa; Colégio de São Paulo; Bread; Modern Age; Coimbra; expenditure book | Issue Date: | 2018 | Project: | FCT - SFRH/BD/129185/2017 | metadata.degois.publication.title: | Boletim do Arquivo da Universidade de Coimbra | metadata.degois.publication.volume: | 31 | metadata.degois.publication.issue: | 1 | Abstract: | O acervo documental sobrevivente do Real Colégio de São Paulo em Coimbra,
hoje à guarda do Arquivo da Universidade de Coimbra, contém uma série de
manuscritos intitulada “Livros de despesa do pão” onde se regista o consumo
diário de pão. Um dos manuscritos apresenta um detalhado registo do gasto
feito entre os meses de novembro de 1707 e outubro de 1708 e cuja análise
permite conhecer com maior pormenor alguns dos hábitos alimentares dos
colegiais, nomeadamente o grau de importância do pão no universo alimentar
português moderno e suas várias utilizações em contexto culinário. The surviving documental collection of the Colégio de São Paulo in Coimbra, today kept in the Archive of the University of Coimbra, contains a series of manuscripts entitled “Livros de despesa do pão” (Bread expenditure books), where daily bread consumption is recorded. One of the manuscripts presents a detailed record of this expenditure made between November 1707 and October 1708, and whose analysis allows us to know in detail some of the eating habits of colegiais (fellows), giving an important perspective of the importance of bread in the modern Portuguese food universe and its multiple uses in the culinary context. |
URI: | https://hdl.handle.net/10316/102065 | ISSN: | 2182-7974 0872-5632 |
DOI: | 10.14195/2182-7974_31_1_2 | Rights: | openAccess |
Appears in Collections: | I&D CECH - Artigos em Revistas Internacionais |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
Food-practices-in-the-Real-Colgio-de-So-Paulo-of-Coimbra-The-Book-of-bread-from-170708Boletim-do-Arquivo-da-Universidade-de-Coimbra.pdf | 1.94 MB | Adobe PDF | View/Open |
Page view(s)
130
checked on Oct 30, 2024
Download(s)
118
checked on Oct 30, 2024
Google ScholarTM
Check
Altmetric
Altmetric
This item is licensed under a Creative Commons License