Utilize este identificador para referenciar este registo: https://hdl.handle.net/10316/94426
Título: Os alimentos e a mesa no quotidiano eclesiástico de Coimbra (séculos XIII-XVI)
Autor: Campos, Maria Amélia Álvaro de 
Palavras-chave: Middle Ages; Collegiate churches; Capitular statutes; Everyday life; HIstory of food
Data: Abr-2021
Editora: Imprensa da Universidade de Coimbra
Título da revista, periódico, livro ou evento: Mesa dos Sentidos & Sentidos da Mesa
Local de edição ou do evento: Coimbra
Resumo: This work intends to analyze the presence of food and of the commensality habits in the ecclesiastical chapters of the city of Coimbra, during the Middle Ages and in the beginning of the Modernity. From the detailed analysis of the statutes and constitutions produced during these centuries, in the chapters of the urban collegiates and the cathedral of Coimbra, we try to problematize the value of the food products in the mechanisms of remuneration of ecclesiastical benefices. On the other hand, from the identification of scarce evidences, we would reflect about the slow abandon of commensality practices within secular clergy of Coimbra. This article presents an attachment which includes the edition of one statute from the end of 15th century, about the habit of the dinners, in the collegiate of Santiago of Coimbra.
URI: https://hdl.handle.net/10316/94426
DOI: https://doi.org/10.14195/978-989-26-2060-2_4
Direitos: openAccess
Aparece nas coleções:I&D CHSC - Livros e Capítulos de Livros

Ficheiros deste registo:
Ficheiro Descrição TamanhoFormato
CAMPOS2021_alimentos_e_mesa_colegiadas.pdf1.31 MBAdobe PDFVer/Abrir
Mostrar registo em formato completo

Visualizações de página 20

824
Visto em 29/out/2024

Downloads

216
Visto em 29/out/2024

Google ScholarTM

Verificar

Altmetric

Altmetric


Todos os registos no repositório estão protegidos por leis de copyright, com todos os direitos reservados.